Hem   Politik   Ekonomi   Miljö   Förvaltning   Opinion   Jobb   Om Bofast   Kontakt   Annonsera   Nyhetsbrev  
Miljö Hem   Energi   Sopor   Inomhusmiljö   Tillgänglighet   Stadsmiljö/arkitektur  

Luft efter behov får gott skötselbetyg

 Men marginell energibesparing
Smidigare underhåll och få larm – men tveksamt om det sparar energi. Det är några slutsatser från Hyresbostäders försök med ventilation som rättar sig efter hyresgästernas leverne.
I försökstrappuppgången i kvarteret Granen fanns det tidigare mekanisk till- och frånluftsventilation utan värmeåtervinning.  Numera tas värmen från den gamla lägenhetsluften tillvara i en stor värmeväxlare uppe på vinden, här förevisad av Magnus Lagerström, projektledare på Hyresbostäder i Norrköping. Foto: Anita Snis

Ta kontroll över radonmätningen

 Sabos miljöexpert ger sina bästa tips
EXPERTFRÅGA: Vi har genom åren anlitat flera olika företag som har gjort radonmätningar i våra fastigheter. Nu skulle vi vilja ta ett helhetsgrepp och undrar vad vi ska tänka på, inte minst när det gäller kontakterna med hyresgästerna. Vilka är era bästa tips?
Illustration: Ulrika Majstrovic Hansén
 
 
 

Renoveringsvinst: radonsänkning och nya lägenheter

 18 nya lägenheter på vinden och källaren
Lyhördhet, problem med radon och outnyttjade källarutrymmen är numera historia för Stångåstaden och deras hyresgäster i två hus i stadsdelen Vasastan i Linköping. Och när renoveringen drog igång var det ingen som visste att projektet dessutom skulle resultera i 18 nya lägenheter i de befintliga husen.
Till vänster: De nya marklägenheterna var tidigare källarlokaler – som kunde befolkas när tomten schaktades ur. Överst till höger: Jonathan Carling bor i en av de nya vindslägenheterna. Nedre bilden till höger: Hyresgästen Gert Franzén vid köksbänken där vattnet numera skvätter ut när han diskar. Foto: ANNA NORRBY
 
 
 

Urgrävd tomt gav nya marklägenheter

 Nyproduktion i femtiotalshus
Tricket för att lyckas skapa så många nya bostäder var att tillvarata gömda ytor, vilket här betyder vindar och outnyttjade källarutrymmen. Men kanske var det att Stångåstaden vågade spela lite högt och vara innovativa det som främst bidrog till att de nya bostäderna blev verklighet.
Till vänster: 1. Tomma källarlokaler blev sju lägenheter med egen ingång. Överst till höger: Projektledare Johanna Boivie. Nederst till höger: Benny Andersson, förhandlare på Hyresgästföreningen, släpper ut en fjäril. Foto: ANNA NORRBY
 
 
 

Fönster som kan rena luften

 Genomskinliga nanopigment förstör skadliga föroreningar
Fönsterglas som belagts med pigmentet titandioxid kan rena inomhusluften från skadliga molekyler. Solljuset bryter då ned de organiska föroreningarna till vatten och koldioxid. Metoden förbättras nu på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet.

De byggde landets största passivhusprojekt

 Eidars energiansvarige: Väsentligt enklare driftmässigt jämfört med vanliga hus
Trollhättans kommunala bostadsbolag Eidar fattade beslutet att bygga kvarteret Fridhem, landets största passivhusprojekt, mitt i en industrikris. Skulle 174 dyra lägenheter gå att hyra ut? Svaret blev ja.
På köpet fick bolaget hus som är både lättare och billigare att förvalta.
 

”Hyrorna är höga – men vi får verkligen något för pengarna”

 Jämn temperatur och god ljudisolering
Maria och Guzman Trullenque visste inget om passivhus före flytten till kvarteret Fridhem. I dag är de nöjda med sitt energieffektiva hem.
– Alla hus borde byggas på det här sättet, säger Maria Trullenque.
Maria och Guzman Trullenque hör till hyresgästpionjärerna i kvarteret och ser stora plus med passivhus. Lägenheten är varm, tyst och välutrustad. Foto: Minna Ulin
 
 
 

Datasimulering visar på bättre inneklimat efter renovering

 Tre doktorander byggde utvärderingsmodell
En renovering med målet att kapa energiförbrukningen kan också ge ett bättre inomhusklimat i lägenheterna. En positiv bieffekt som ibland glöms bort, enligt doktoranden Linn Liu vid Linköpings universitet.
Hon har i en datasimulering mätt effekterna i en av Stångåstadens ombyggnationer.

Värme från borrhålstrio raderar energiförluster

 HSB provar ny värmeväxlarteknik i Nacka
Husen med den nya värmetekniken ligger i Nacka utanför Stockholm. Foto: Thomas Andersson
Genom att eliminera energiförlusterna i värmeåtervinning av inomhusluft har HSB halverat koldioxidutsläppen och sänkt energianvändningen i sina nybyggda lägenheter i Finnboda Hamn i Nacka.
 
 
 
 
Mer nyheter
 Tätade kanaler gav mer matos
 Kirunas flytt öppnar för detektivarbete i miljonhus
 Mögel och bakterier mellan kakel och fuktspärr
 Dagsljuskrav krockar med energikrav i nybygge
 Mangelrum gav plats för klädbyten
 Enstegstätning på betong och tegel – bra och säker lösning
 HD: Enstegstätning felaktig fasadmetod
 Italiensk långstrumpa stoppar obehörig luft
 Miljövänligt och giftfritt?
 Sänkt ribba för bisfenol A
 
 
 
 
 
Mer läsning