Hem   Politik   Ekonomi   Miljö   Förvaltning   Opinion   Jobb   Om Bofast   Kontakt   Annonsera   Nyhetsbrev  
Nyheter  

Bofast blir Allmännyttan

 Ny medlemstidning växer fram – premiär i mars
Vid årsskiftet läggs Bofast ned, efter 33 års bevakande av bostadsbranschen. Redaktionen arbetar nu med det sista numret.
I stället föds en ny tidning, för alla anställda och styrelseledamöter i Sabos medlemsföretag. Premiärnumret kommer i mars. Och namnfrågan är nu klar: den nya tidningen ska heta Allmännyttan.

”Hög skuldsättning och låg avkastning gör många företag sårbara”

 Sårbarheten studerad hos 120 Saboföretag
DEBATT. Tre av fyra undersökta bostadsföretag har en lägre avkastning i procent på sina tillgångar än vad de betalar i ränta. Om räntorna höjs kommer företag med låg soliditet och hög skuldsättningsgrad att drabbas hårt, menar Staffan Sundgren, som bland annat står bakom Sabos affärsmannautbildning.

Bomaskiner för tusentals hyresgäster

 Vardagen i Le Corbusiers mastodonthus
Nu ska Sverige bygga bostäder i stora volymer igen. Senast det begav sig blev det ett miljonprogram som fick både ris och ros.
En av dem som tänkte storskaligt långt före det svenska miljonprogrammet sattes i verket var stjärnarkitekten och portalmodernisten Le Corbusier.
Stora bilden till vänster: Das Corbusierhaus i Berlin. Övre bilden till höger: Birgitte Klückner, som bor i samma hus, ute på promenad med sin hund. Nedre bilden: Mathias och Elke Bauer driver en minilivsbutik i huset. Foto: Arne Spångberg

Tre svenska röster om Le Corbusier

 Petter Jurdell, Pelle Björklund och Gert Wingårdh
Sabos fastighetsutvecklingschef, Svenska Bostäders vd och arkitekten Gert Wingårdh om Le Corbusiers visioner, det svenska miljonprogrammet och dagens bostadsbrist.

Boverket backar från sortering efter köpkraft

 Begreppet bort från regelverk om nya byggstödet
Bostadsbolagen ska inte behöva ta reda på framtida hyresgästers disponibla inkomst för att få del av det tillfälliga byggstödet. Boverket har nu lyft bort begreppet köpkraft som definition för vilka hyresgäster som skulle få företräde till de nya bostäderna.
– Det är bra att Boverket har lyssnat på de farhågor vi tog upp i vårt remissvar, säger Chris Österlund, finanschef på Sabo.
Men fortfarande gäller att hushåll med bäst behov av lägenhet med ”rimlig hyra” ska prioriteras – fast utan vägledande definition.
 

Hundratals lägenheter utan att bygga nytt

 Byggkrav klarades genom ombyggda lokaler
Hur producerar man 500 nya lägenheter på ett år? Det nästintill omöjliga uppdraget fick MKB Fastighets AB 2014. På nyårsafton 2015 hade bolaget nått målet genom att ombilda allt man kunde tänka sig i sina befintliga fastigheter.
En kollektiv insats med stor ansvarsspridning har nu gett gamla butikslokaler, bastur, tvättstugor och dagis ett nytt syfte.
 
 

Gammalt dagis blev ovanlig tvåa

 Delade meningar om nya lägenheten
Ljusare, men något svårmöblerat och inte nog med garderobsutrymme. Det är Sezer och Aysel Tekers betyg av det gamla LSS-boende de flyttade in i under våren, även om en av dem är lite mer missnöjd än den andra.
Sezer och Aysel Teker bor i en ombyggd lokal som tidigare varit både ett omsorgsboende och en förskola i Gullviksborg i södra Malmö. Foto: Simon Lundh

Hon trivs i ombyggda fotvårdskliniken

 ”Det är så öppet och fräscht och lagom för mig”
Ljust, fräscht och ett lättvättat golv. Det är några av egenskaperna som gör att Elina Lundberg trivs i vad som fram tills nyligen var en fotvårdsklinik. Dessutom är det en bonus att hon har nära till sitt barnbarn.
Insynen är inget som besvärar Elina Lundberg, som bor på markplan. Foto: Simon Lundh

”Att enbart se bredbandsnätet som potentiell kassako är fel”

 Svenska stadsnätsföreningen reagerar mot Sabos expertråd
DEBATT. Huvuduppdraget för en fastighetsägare bör vara att leverera ett nät med så bra villkor som möjligt för hyresgästen, inte att tjäna så mycket pengar som möjligt. Det skriver Mikael Ek, vd för Svenska stadsnätsföreningen, som reagerat på ett expertsvar från Per Holm, Sabos digitaliseringsexpert.

”Låt bäste aktör vinna”

 Sabos digitaliseringsexpert svarar Svenska stadsnätsföreningen
REPLIK. Det finns inga belägg för att slutkundspriser i öppna nät skiljer sig från nät utan näthyra, skriver Sabos digitaliseringsexpert Per Holm i ett svar till Svenska stadsnätsföreningen.

Juridisk långbänk stoppar vitvaruavtal

 Värt två miljarder kronor
Det är HBV:s största och flitigast använda produktavtal. Men efter över två år av juridiska turer har inte allmännyttans inköpscentral något nytt ramavtal för inköp av vitvaror. Frustrationen är stor, förvaltningsrätten är JO-anmäld, och ännu vet ingen något slutdatum för när den juridiska prövningen är klar.
 

JO-anmälan ett sätt för HBV att protestera

 Ovanligt med LOU-ärenden
Till slut blev irritationen över förvaltningsrättens saktfärdighet så stor att HBV beslöt att göra en JO-anmälan.
– Förvaltningsrättens agerande är inte försvarbart. Vi har inte kunnat erbjuda våra medlemmar ett aktuellt ramavtal för inköp av vitvaror sedan årsskiftet, säger Åsa Sundqvist Olsson, vd på HBV.
 

”Jag har aldrig varit med om något liknande”

 Mimer har valt att använda HBV:s gamla avtal
Längre leveranstider och större osäkerhet har blivit följden av upphandlingshärvan.
– Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 13 år som upphandlare på Mimer, säger Cenneth Jansson.
 

Sparsamt med kommentarer från vitvaruleverantörerna

 ”Förvaltningsrättens handläggningstid är alldeles för lång”
De tre vitvaruleverantörer som är inblandade i HBV:s försenade upphandling är försiktiga i sina kommentarer.
 

”Merkostnad på en miljard för Stockholms hårda energikrav”

 Nytt debattinlägg om kommunala energikrav
DEBATT. Merkostnaden för Stockholms stränga energikrav uppgår till en miljard kronor bara i Norra Djurgårdsstaden. För de pengarna hade ytterligare 500 lägenheter kunnat byggas, skriver Kopparstadens Kenneth Ahlström i en replik till miljöförvaltningschef Gustaf Landahl.
 

Lockrop över Östersjön ska pressa byggpriserna

 Sabo satsar vidare på utländska samarbeten
Kombinationen bostadsbrist och överhettad byggmarknad har fått allmännyttan att rikta blicken över nationsgränsen i jakten på nya totalentreprenörer. Resan till Polen i maj har börjat ge effekt.
 

”Spännande få in anbud från Österrike”

 Uppvidingehus ser gärna fler anbudsgivare för bättre konkurrens
I somras fick Uppvidingehus i Småland in ett anbud från ett österrikiskt bolag. Hur det kom sig vet inte vd Richard Gustafsson.
– Vi jobbar inte för att få in utländska anbud, entreprenören har förmodligen snappat upp vår vanliga upphandlingsannons. Och kanske har Sabos resa till Polen gjort att även andra utländska aktörer tittar på marknaden i Sverige.
 

”Hög kvalitet på andra sidan Östersjön”

 Sollentunahem hoppas på pressade priser
Sollentunahem reste till Polen för att bredda intresset för bostadsbolagets nyproduktionsprojekt.
– Vi har haft svårt att få in anbud med vanligt upphandlingsförfarande. Förra gången fick vi in två anbud, trots att 50 bolag tog del av upphandlingsunderlaget, säger Emelie Samuelson, fastighetsutvecklingsansvarig på bostadsbolaget.
 
 
Mer nyheter
 ”Jag hoppas få in lite nytänkande”
 Från blankett till kuvertsprätt
 Därför dröjde bidragen så länge
 ”Nu blir hyran minst tio procent högre”
 ”Vi hoppas kvala in”
 ”Vi berörs inte av stödet”
 Byggstöd med social housing-profil
 Stödfakta – här är villkoren
 Butiken där varorna är gratis – och använda
 Byggstöd ut på ilremiss
 
 
 

Krönika

Bostadspolitiska samtal kastar skugga över hyresförhandlingar

KOMMENTERAT. Förhandlingssäsongen började i ett högt tonläge från Hyresgästföreningen i höstas. Efter åratal av låg inflation, låga räntor och god lönsamhet för hyreshusägande enligt diverse index skulle det nu bli payback-time för hyresgästerna.
 
 
 
Mer läsning
 Framtidens skola ligger längst ned i hyreshuset
 Fiske utanför vardagsrummet
 Dammsugerska längs hisschaktet
 Trappstädning för gemenskap
 Mangelrum gav plats för klädbyten
 Hjälp till läxhjälp
 Blinkande konst i Lundanatten
 Välvt tak halverar kylningsbehovet
 Audition för sommarjobbare
 Fler amerikaner flyttar till hyresrätter