Hem   Politik   Ekonomi   Miljö   Förvaltning   Opinion   Jobb   Om Bofast   Kontakt   Annonsera   Nyhetsbrev  
Nyheter  

Dags att sätta punkt

 Sista numret för Bofasts redaktion
December är avslutningarnas tid. För terminen, för det gamla året – och denna gång även för tidningen Bofast. Det nummer som är på väg ut till er läsare är vår sista utgåva.
Bofasts redaktion. Från vänster: Helene Ahlberg, Anita Snis, Ulrika Majstrovic Hansén. Foto: Mari-Ann Lindborg

Bofast blir Allmännyttan

 Ny medlemstidning växer fram – premiär i mars
Vid årsskiftet läggs Bofast ned, efter 33 års bevakande av bostadsbranschen. Det sista numret har nu skickats till tryck och är på väg ut till sina läsare.
I stället föds en ny tidning, för alla anställda och styrelseledamöter i Sabos medlemsföretag. Premiärnumret kommer i mars. Och namnfrågan är nu klar: den nya tidningen ska heta Allmännyttan.

33 år med Bofast och händelser som präglat Bostadssverige

 Nedslag i nyheter från tre decennier
Det allra sista numret av Bofast har nu kommit ut. Nu läggs tidningen ned – men ersätts av en ny tidning med nya förutsättningar.
Bofast föddes för 33 år sedan och har sedan dess skildrat trender, nyheter, upp- och nedgångar i bostadsbranschen. Följ med på en kavalkad med nedslag i nyheter från dessa år – en tidsresa som skildrar både tidningens utveckling och händelser som präglat Bostadssverige.

Vasaloppsvinnaren som blev
dubbel-vd

 Vd för två systerbolag i Gnesta
Finns det några likheter mellan att åka Vasaloppet och vara vd i allmännyttan?
Hans Persson, vd för Gnestahem och Gnesta Förvaltnings AB, tvekar först, men grubblar färdigt över lunchen.
– Jo, det gör det. Båda kräver att du tänker långsiktigt och gör en hållbar plan som du följer.
Hans Persson vann Vasaloppet 1984. Numera är han vd för systerbolagen Gnestaham och Gnesta Förvaltnings AB. Foto: Vasaloppet och Anna Norrby

Mer i egen regi eller fortsätta köpa utifrån?

 Gnestahem ser många plus med anställda
Gnestahem och Gnesta Förvaltnings AB gör gemensamma upphandlingar. Men nu börjar de även undersöka om det skulle gå att minska antalet entreprenader och i stället sköta mer i egen regi.
 

Mångskiftande dagar för Gnestahems reparatör

 Även jour på kvällar och helger
Från en trasig hushållsfläkt i en lägenhet till en ventil som inte funkar i simhallen. Spännvidden är stor mellan de arbetsuppgifter som Mirek Bålhede har. Han är reparatör och anställd hos Gnestahem, men då och då utför han även arbete åt Gnesta Förvaltnings AB.
 

Egen personal ska ge högre kvalitet på förvaltningen

 Köpte tidigare all fastighetsskötsel
Nyligen sjösatte allmännyttiga Kungälvsbostäder sin mest omfattande organisationsförändring någonsin. Störst skillnad blir det inom förvaltningen. Egna fastighetsvärdar ska komma närmare hyresgästerna – och få mer gjort.
 

Samma jobb men ny arbetsgivare

 Kurt Insulan välkomnar nyordningen
Kungälvsbostäders fastighetsvärdar ska bli en länk mellan bostadsstiftelsen och hyresgästerna. Kurt Insulan är en av de nyanställda, men i områdena är han redan ett bekant ansikte.
 

Många vägar till dialog med hyresgäster från andra länder

 Sabos expert ger tips och råd
EXPERTFRÅGA: Vi ska se över vår kommunikation och kontakt med de hyresgäster som kommer från andra länder. Vad ska vi tänka på, vilka tips har Sabo?
 
 

Flytande hippiehus som klarar ett jordskalv

 Från fruktat gratis-näste till turistmagnet
Strax utanför kaliforniska San Francisco finns nästan en egen liten flytande stad. Här guppar över 400 hem i skilda färger och former, allt från mindre båtar till stora cementförankrade flervåningshus.
Sausalito har gått från ett fruktat hippienäste för gratisboende till turistmagnet med mångmiljonhus – som klarar stötvågorna från ett jordskalv.
Husbåtarna i Sausalito finns i alla möjliga egensinniga stilar, färger och prisklasser – från förfallna ruckel och snickarglada flythus med uteplatser till modernistiska flervåningslådor. Lilla bilden nederst till höger: Katherine Boschetto, ordförande i Floating Homes. Foto: SIMON LUNDH

”Man får inte bygga för högt, då kan husen välta”

 Lätt att glömma att byggnaden rör på sig
I dag gäller nya byggnormer i Sausalito och många gamla husbåtar måste renoveras eller pensioneras.
Det är lite speciellt att bygga om hem som flyter, konstaterar snickaren Adrian Edler.
– Till exempel måste rören vara större, så att avföringen inte fastnar när det lutar.
För att flythuset ska stå emot saltvatten och fukt använder snickaren Adrian Edler kopparbehandlade träbalkar, galvaniserade skruvar och fiberförstärkt plast. Foto: SIMON LUNDH

Festen fick avbrytas när huset började luta

 Nästan alla flythus klarade jordbävningen
Riskerna i ett flythusområde avviker från vanliga bostadsområden. Vid en välbesökt fest började exempelvis huset luta så mycket att säkerhetstamparna brast.
Men vid den stora jordbävningen 1989, som lämnade tusentals hemlösa, klarade sig flythusen så gott som oskadda.
Michael Haas bor på deltid i sin farmors husbåt och tar hand om både henne och husbåten. Senaste tillskotten på husbåten är ett staket och en liten krukträdgård. Foto: SIMON LUNDH

Bomaskiner för tusentals hyresgäster

 Vardagen i Le Corbusiers mastodonthus
Nu ska Sverige bygga bostäder i stora volymer igen. Senast det begav sig blev det ett miljonprogram som fick både ris och ros.
En av dem som tänkte storskaligt långt före det svenska miljonprogrammet sattes i verket var stjärnarkitekten och portalmodernisten Le Corbusier.
Stora bilden till vänster: Das Corbusierhaus i Berlin. Övre bilden till höger: Birgitte Klückner, som bor i samma hus, ute på promenad med sin hund. Nedre bilden: Mathias och Elke Bauer driver en minilivsbutik i huset. Foto: Arne Spångberg

Boverket backar från sortering efter köpkraft

 Begreppet bort från regelverk om nya byggstödet
Bostadsbolagen ska inte behöva ta reda på framtida hyresgästers disponibla inkomst för att få del av det tillfälliga byggstödet. Boverket har nu lyft bort begreppet köpkraft som definition för vilka hyresgäster som skulle få företräde till de nya bostäderna.
– Det är bra att Boverket har lyssnat på de farhågor vi tog upp i vårt remissvar, säger Chris Österlund, finanschef på Sabo.
Men fortfarande gäller att hushåll med bäst behov av lägenhet med ”rimlig hyra” ska prioriteras – fast utan vägledande definition.
 

Hundratals lägenheter utan att bygga nytt

 Byggkrav klarades genom ombyggda lokaler
Hur producerar man 500 nya lägenheter på ett år? Det nästintill omöjliga uppdraget fick MKB Fastighets AB 2014. På nyårsafton 2015 hade bolaget nått målet genom att ombilda allt man kunde tänka sig i sina befintliga fastigheter.
En kollektiv insats med stor ansvarsspridning har nu gett gamla butikslokaler, bastur, tvättstugor och dagis ett nytt syfte.
 

Gammalt dagis blev ovanlig tvåa

 Delade meningar om nya lägenheten
Ljusare, men något svårmöblerat och inte nog med garderobsutrymme. Det är Sezer och Aysel Tekers betyg av det gamla LSS-boende de flyttade in i under våren, även om en av dem är lite mer missnöjd än den andra.
 

Hon trivs i ombyggda fotvårdskliniken

 ”Det är så öppet och fräscht och lagom för mig”
Ljust, fräscht och ett lättvättat golv. Det är några av egenskaperna som gör att Elina Lundberg trivs i vad som fram tills nyligen var en fotvårdsklinik. Dessutom är det en bonus att hon har nära till sitt barnbarn.
 

”Att enbart se bredbandsnätet som potentiell kassako är fel”

 Svenska stadsnätsföreningen reagerar mot Sabos expertråd
DEBATT. Huvuduppdraget för en fastighetsägare bör vara att leverera ett nät med så bra villkor som möjligt för hyresgästen, inte att tjäna så mycket pengar som möjligt. Det skriver Mikael Ek, vd för Svenska stadsnätsföreningen, som reagerat på ett expertsvar från Per Holm, Sabos digitaliseringsexpert.
 

”Låt bäste aktör vinna”

 Sabos digitaliseringsexpert svarar Svenska stadsnätsföreningen
REPLIK. Det finns inga belägg för att slutkundspriser i öppna nät skiljer sig från nät utan näthyra, skriver Sabos digitaliseringsexpert Per Holm i ett svar till Svenska stadsnätsföreningen.
 

Juridisk långbänk stoppar vitvaruavtal

 Värt två miljarder kronor
Det är HBV:s största och flitigast använda produktavtal. Men efter över två år av juridiska turer har inte allmännyttans inköpscentral något nytt ramavtal för inköp av vitvaror. Frustrationen är stor, förvaltningsrätten är JO-anmäld, och ännu vet ingen något slutdatum för när den juridiska prövningen är klar.
 

JO-anmälan ett sätt för HBV att protestera

 Ovanligt med LOU-ärenden
Till slut blev irritationen över förvaltningsrättens saktfärdighet så stor att HBV beslöt att göra en JO-anmälan.
– Förvaltningsrättens agerande är inte försvarbart. Vi har inte kunnat erbjuda våra medlemmar ett aktuellt ramavtal för inköp av vitvaror sedan årsskiftet, säger Åsa Sundqvist Olsson, vd på HBV.
 
 
Mer nyheter
 ”Att enbart se bredbandsnätet som potentiell kassako är fel”
 ”Låt bäste aktör vinna”
 Juridisk långbänk stoppar vitvaruavtal
 JO-anmälan ett sätt för HBV att protestera
 ”Jag har aldrig varit med om något liknande”
 Sparsamt med kommentarer från vitvaruleverantörerna
 Lockrop över Östersjön ska pressa byggpriserna
 ”Spännande få in anbud från Österrike”
 ”Hög kvalitet på andra sidan Östersjön”
 ”Jag hoppas få in lite nytänkande”
 
 
 

Krönika

Bostadspolitiska samtal kastar skugga över hyresförhandlingar

KOMMENTERAT. Förhandlingssäsongen började i ett högt tonläge från Hyresgästföreningen i höstas. Efter åratal av låg inflation, låga räntor och god lönsamhet för hyreshusägande enligt diverse index skulle det nu bli payback-time för hyresgästerna.
 
 
 
Mer läsning
 Framtidens skola ligger längst ned i hyreshuset
 Fiske utanför vardagsrummet
 Dammsugerska längs hisschaktet
 Trappstädning för gemenskap
 Mangelrum gav plats för klädbyten
 Hjälp till läxhjälp
 Blinkande konst i Lundanatten
 Välvt tak halverar kylningsbehovet
 Audition för sommarjobbare
 Fler amerikaner flyttar till hyresrätter