Hem   Politik   Ekonomi   Miljö   Förvaltning   Opinion   Jobb   Om Bofast   Kontakt   Annonsera   Nyhetsbrev  
Nyheter  

Intresset ljuger aldrig

De privata intressena på bostadshyresmarknaden har av lätt förklarliga skäl anledning att förespråka en friare marknad. Fri i bemärkelsen att de skyddsregler som finns för hyresgästen ska tonas ned, på det att vanliga kapitalistiska samband ska få större genomslag.

2012-05-29

 

Fastighetsägarnas olika steg och mått – kampanjer av olika slag, men också till exempel den famösa Brysselanmälan – måste anses legitima. Att vilja tjäna så bra som möjligt på sina fastigheter kan inte i sig sägas vara förkastligt. Samma sak får sägas om byggbranschen som vill ha en större marknad. För att tjäna mer pengar.

 

Egenintressen alltså. De kallas ibland särintressen.

 

Mot dem står andra egen- och särintressen, hyresgästernas till exempel. Och mellan de tu ska kampen stå. Domaren blir lagstiftaren som försöker navigera mellan de två kontrahenterna för att hitta ett system som ge mesta möjliga lycka till störst antal medborgare.

 

Ungefär så. Och under reglerade former sker sedan förhandlingar på samma sätt som inför de flesta avtal. Formerna ändras lite då och då och systemet lappas och lagas lite när det uppstått brister, som alltså när det kan befaras att EU menar att konkurrensen är bristfällig.

 

Eftersom det är stora värden som står på spel är det stora insatser som görs. Raden av seminarier och debattartiklar är lång och omfattande. Och på senare tid har de privata höjt tempot, de vädrar morgonluft för att en gång och för alla få bort den förhatliga och skadliga hyresregleringen.

 

Senast var det Sveriges Byggindustrier som bjöd in till ett heldagsseminarium under titeln ”Hyresreglering och välfärd i otakt?”.

En lång rad verksamma inom och utanför branschen kom fram till att nu är det dags; det krävs reformer. Om inte för att hyresvärdarna och byggindustrin ska få ut högre vinster så för att systemet på rent objektiva grunder skulle kunna sägas vara skadligt. Resultatet av den reglerade marknaden sägs vara svarthandel, bostadsbrist och otillräckligt byggande.

 

Om dessa saker studeras närmre befinns det vara som följer:
Omfattningen av svarthandeln finns det ingen vettig uppgift på. Att den förekommer förefaller alla vara överens om, men som Bofast tidigare skrivit är den enkät som Fastighetsägarna i Stockholm gjort, och som uppfattningen vilar på, ytterst bristfällig.

Bostadsbristen skulle kunna vara en effekt av otillräckligt byggande. Haken sägs vara att avkastningen på hyresbostadshus inte ger tillräcklig avkastning för att locka till investeringar. Argumentet är något svårförståeligt. Som bekant kan bruksvärdessystemet sättas ur spel vid nybyggnation. Lagen om så kallade presumtionshyror, som ligger utanför systemet i tio år, har funnits sedan 2006. Det går alldeles utmärkt att ta ut så höga hyror vid nybyggnad att det lönar sig. Därmed faller även detta argument.

 

Så vad återstår av argumentationen? Främst att privatsidans argument i första rummet handlar om att slå vakt om ett maximalt vinstuttag. Som sagt legitimt. Men mot detta står ett behov av skydd för den svagare parten, konsumenten. Den typen av skyddslagstiftning förekommer i en mängd olika sammanhang. Fast då oftast utan att de beskrivs som skadliga för en hel bransch. Eller rent av hela näringslivet.

En ytterligare faktor som förtar det alarmistiska tonläget är att det sannolikt rör sig om ett försvinnande litet antal lägenheter i några få städers innerstadskärnor som är föremål för all denna polemik. KTH-professorn Hans Linds profetia gick på sagda seminarium ut på att det inte finns tillräckligt många välbeställda som är villiga att betala de drömhyror som privatvärdarna vill kunna ta ut.

 

Liberala ungdomsförbundets ordförande Adam Cwejman uttryckte för sin del saken genom att referera till Marx som lär ha sagt att ”intresset aldrig ljuger”.

 

CHRISTIAN LACOTTE

Utskriftsvänlig sida
 
 
 

Dags att sätta punkt

December är avslutningarnas tid. För skolterminen, för det gamla året – och denna gång även för tidningen Bofast. Det nummer som är på väg ut till er läsare blir vår sista utgåva.

Ni vet nog redan

INLEDARE. När denna tidning når er läsare vet ni förmodligen vem som blir landets nästa bostadsminister. Det vet inte vi – i alla fall inte i denna skrivande stund. Men vi kommer självklart att återge både utnämning och kringkommentarer på vår hemsida när beskedet kommer.

Nu i dina händer

Nu så! Efter flera veckors intensivt arbete, livliga diskussioner och korrvändor har redaktionens ögon löpt över sidorna en sista gång. Har notisen månne fel typsnitt? Stämmer sidhänvisningarna? Är det rätt telefonnummer under vinjetten?

Redaktionen laddar för nya nummer

De människor som flytt till Sverige behöver nya hem att finna trygghet i, och landets allmännyttiga bostadsbolag har ett självskrivet ansvar att vara bland dem som lindrar bostadsnöden.
 
Mer läsning
 Framtidens skola ligger längst ned i hyreshuset
 Fiske utanför vardagsrummet
 Dammsugerska längs hisschaktet
 Trappstädning för gemenskap
 Mangelrum gav plats för klädbyten
 Hjälp till läxhjälp
 Blinkande konst i Lundanatten
 Välvt tak halverar kylningsbehovet
 Audition för sommarjobbare
 Fler amerikaner flyttar till hyresrätter
 Leos skulptur byggs upp i full skala
 Läkerolkragar får grön fyllning
 Slitet magasin räddades av unga händer
 Manliga värderingar ger toppjobb
 Viktigt med riktlinjer för anställda på sociala medier
 Hallå där Thomas Aebeloe, vd på Uddevallahem...
 De är bästa grannarna
 Hopptorn, popcorn och lokala frågor
 Välisolerade hexagoner
 Hemmalivets vedermödor i bilder
 Vindskydd för danska alkoholister
 En dag på jobbet – på 110 meters höjd
 En dag på jobbet med Frano Matic, lokalvårdare och vd
 Twittra, blogga, facebooka – eller inte?
 Bodejting, stugdrömmar och barnsäkerhet
 Toaletter, stjälpskålsklosetter och lite stadsbyggnad
 Husvård med 20 meters fallhöjd
 En dag på jobbet med Britt-Marie Eriksson
 En dag på jobbet med Martina Sjöberg
 Dagsljus, skyskrapor och studentliv
 Sjuka hus, vackra hus och vanliga hus
 Ny livslåga i Lunds brandstation
 Renoveringars inverkan på livsångesten
 Stolta hus i snöigt Sundsvall
 Han läser grannarnas arga lappar
 Home make-over à la Nybro
 Från Irak till småländsk utvandrarbygd
 Alingsås – stad i ljus
 Folkhemsbygget i broderad form
 Solstrålehuset – anrikt hus utan bygglov
 Havsnära hus för dem som vill bo länge
 Simrishamnsbostäder blir svinalängor
 Från säteri till allmännytta
 Arga tvättstugelappar sparas för alltid
 Husfester, matlag och kollektiva hönor
 Stormaktsväldets kronobageri
 Timråbos stolthet ligger vid Klingerfjärden
 En bostad bortom kärnfamiljen
 ”Kollektivhus är högmodernt”
 "Bostäderna befäster kärnfamiljen"
 Ny studie om bostadsanvändning
 Var tionde vill bo kollektivt
 Pang på rödbetan