Hem   Politik   Ekonomi   Miljö   Förvaltning   Opinion   Jobb   Om Bofast   Kontakt   Annonsera   Nyhetsbrev  
Opinion Hem   Ledare   Debatt   Krönika  

Bostadspolitiska samtal kastar skugga över hyresförhandlingar

KOMMENTERAT. Förhandlingssäsongen började i ett högt tonläge från Hyresgästföreningen i höstas. Efter åratal av låg inflation, låga räntor och god lönsamhet för hyreshusägande enligt diverse index skulle det nu bli payback-time för hyresgästerna.

2016-04-26


– Det är extremt låga höjningar eller inga höjningar alls för 2016 som gäller. Det är dags för landets hyresgäster att få ta del av de synnerligen goda ekonomiska förutsättningarna, sa förhandlingschefen Erik Elmgren så sent som i januari.


Då hade det visserligen blivit några nolluppgörelser, och sisådär hälften av de allmännyttiga bolagen hade avtal om höjningar på i snitt en dryg halvprocent. Men många kommunala och privata fastighetsägare – som kanske tyckte att underhållsbehov eller höjda taxor inte täcktes av en dylik hyreshöjning – harvade ännu efter flera månader i förhandlingar utan avslut.


Den 13 januari förändrades dock i ett slag hela spelplanen. Då bjöd regeringen in övriga partier till bostadspolitiska samtal. Till Fastighetsägarnas förtrytelse stod dock hyressättningen inte med bland de samtalspunkter regeringen räknade upp.


Redan nästa dag kom motdraget från Fastighetsägarna i Göteborg: förhandlingarna strandades för hela 43 000 lägenheter.


”Nu måste politikerna erkänna att dagens system med kollektiva hyresförhandlingar inte fungerar”, agiterade föreningen i ett kamplystet utskick.

Och agitationen tycktes fungera. I alla fall inom organisationen.  Storstrandningar följde i stad efter stad: Norrköping, Stockholm, Uppsala.

 

Hyresgästföreningen var snabb att påpeka Fastighetsägarna strandade bara för att de fått vittring på en systemförändring.


Men på samma sätt kan det förstås sägas ligga i Hyresgästföreningens intresse att bevisa hur väl systemet fungerar.


Och så småningom förändrades tonläget även från Hyresgästföreningen. I alla fall i pressutskicken. Nu poängterades i stället hur ofta parterna faktiskt hade kommit överens.

 

Plötsligt verkade det råda hyreskrig och hyresfred samtidigt. 75 000 strandade privatlägenheter men över en halv miljon allmännyttiga bostäder med färdiga avtal.

Fast förhandlingarna har varit hårda även inom allmännyttan. Det syns inte minst i ärendemängden på tvistelösarorganet HMK:s bord. Liksom på ping-pong-spelet i budgivningen: parterna har ofta legat långt från varann – och inte ens närmat sig under medlingsförsöken.

 

Hyresgästerna skulle gärna tacka ja till en motsvarig tvistelösning på privatsidan, men Fastighetsägarna betackar sig. Bland annat med hänvisning till sin organisationsstruktur, att förbundet inte förhandlar hyror.


Det gör förvisso inte Sabo heller. Själva hyresförhandlandet sköts ju av bostadsbolagen själva. Däremot har Sabo en tjänsteman som ger stöd i förhandlingarna.


Regeringen synes i alla fall ha gett sig den på att det ska bli just hyresfred. Man har kallat in det tunga artilleriet: supermedlaren Claes Stråth.


På mindre än två månader ska han få de tre parterna att enas om hyressättningen. Eller i alla fall om något som kan bli ett inspel till de stora bostadspolitiska samtalen.

Stråth-förhandlingen har på nytt förändrat tonen på hyresplanen.Så pass att Fastighetsägarnas annars så frispråkige Stockholms-vd Billy McCormac ville dra tillbaka allt han tidigare sagt till Bofast om möjligheten till ett tvistelösningsorgan för privatsidan – ”av respekt för de pågående Stråth-samtalen”.


Så kanske att herr Stråth trots allt kan lyckas i sitt uppsåt?

 

HELENE AHLBERG

Utskriftsvänlig sida
 
 
 

Bostadspolitiska samtal kastar skugga över hyresförhandlingar

KOMMENTERAT. Förhandlingssäsongen började i ett högt tonläge från Hyresgästföreningen i höstas. Efter åratal av låg inflation, låga räntor och god lönsamhet för hyreshusägande enligt diverse index skulle det nu bli payback-time för hyresgästerna.

Liberaler hann först i marknadsbåten

KOMMENTERAT. Många hade nog förväntat sig att det skulle bli Centerpartiet som skulle ta det första officiellt beslutade steget mot fri hyressättning. Partiet har haft företrädare som pratat om marknadshyror i många år.

Paddornas intåg

KOMMENTERAT. Vad kommer Sabos kongress i Karlstad att bli ihågkommen för? Knappast motionsdebatten, den blev inte särdeles intensiv – den här gången heller. Det enda längre meningsutbytet handlade faktiskt om tidningen Bofasts framtid. Men det delegaterna lär minnas mest är paddorna.

Att mäta mångfald – en känslig fråga

Att öka mångfalden i styrelserummen är inte bara bra, utan också helt nödvändigt. Men vad är egentligen mångfald? Ofta används det som ett subtilt sätt att mena personer av utländsk börd, utan att behöva säga det högt och riskera att trampa på några diskrimineringstår.
 
Mer läsning