Hem   Politik   Ekonomi   Miljö   Förvaltning   Opinion   Jobb   Om Bofast   Kontakt   Annonsera   Nyhetsbrev  
Förvaltning Hem   Fastighetsskötsel   Underhåll   Teknik   Bygg  

Mångskiftande dagar för Gnestahems reparatör

Från en trasig hushållsfläkt i en lägenhet till en ventil som inte funkar i simhallen. Spännvidden är stor mellan de arbetsuppgifter som Mirek Bålhede har. Han är reparatör och anställd hos Gnestahem, men då och då utför han även arbete åt Gnesta Förvaltnings AB.

Vasaloppsvinnaren som blev dubbel-vd

 

Mer i egen regi eller fortsätta köpa utifrån?

 

2016-12-13


Det är nollgradigt och några snöflingor hinner landa på Mirek Bålhedes axlar när han går de få stegen mellan kontoret och tjänstebilen på parkeringen utanför. Han rattar vant mot bostadsområdet Frönäs som ligger norrut, strax utanför Gnestas stadskärna, med närhet till Frösjön.

 

Längs vägen pekar han ut var Gnestahem bygger nytt, men färden går till en av de radhusliknande lägenheterna på Pilgränd som byggdes under 00-talet.

– Det är kallras i hushållsfläkten, säger Mirek Bålhede och parkerar.

I sex år har han
arbetat som reparatör på Gnestahem. Innan dess var han fastighetsskötare på Gnestas vårdcentral i tio år. En generalist som lärt sig yrket genom övning och att fråga sina arbetskamrater om råd, säger han själv.

När fläkten är lagad går han vidare till badrummet och lägenhetens elpanna, som hyresgästen tycker krånglar. Mirek Bålhede försöker lokalisera felet, men hittar inget och sätter snart tillbaka fronten.

Merparten av hans arbetsdagar fylls av arbetsuppgifter direkt från Gnestahem, men ibland får han rycka ut även åt förvaltningsbolaget.

– Vi har ett rullande schema med veckojour för att ha beredskap som reparatörer åt förvaltningsbolaget.

 

Det kan gälla både kvällar och helger.

– Det som krånglat mest på sistone är en ventil i nya simhallen. Inget svårt, men den funkar inte som den ska utan kräver manuell handpåläggning.

Mobilen ringer, Mirek Bålhede behöver åka vidare för att ta emot paket från en köksleverantör. Att byta köksluckor är en annan av Mirek Bålhedes mångskiftande arbetsuppgifter.

– Det vore roligt att någon gång få prova på att montera ett helt kök!

Men att montera
hela kök, installera kylskåp och andra eluppdrag är arbetsuppgifter som Gnestahem köper genom upphandling. Mirek Bålhede får stanna vid luckbyten.

– Men hyresgästerna blir glada, att få nya luckor ger en stor förändring, säger han och visar den ljusa, nästan vita trälucka som är populärast just nu.

 

ANNA NORRBY

 

 

 

Utskriftsvänlig sida
 
 
 

Dags att sätta punkt

December är avslutningarnas tid. För terminen, för det gamla året – och denna gång även för tidningen Bofast. Det nummer som är på väg ut till er läsare är vår sista utgåva.

Bofast blir Allmännyttan

Vid årsskiftet läggs Bofast ned, efter 33 års bevakande av bostadsbranschen. Det sista numret har nu skickats till tryck och är på väg ut till sina läsare.
I stället föds en ny tidning, för alla anställda och styrelseledamöter i Sabos medlemsföretag. Premiärnumret kommer i mars. Och namnfrågan är nu klar: den nya tidningen ska heta Allmännyttan.

33 år med Bofast och händelser som präglat Bostadssverige

Det allra sista numret av Bofast har nu kommit ut. Nu läggs tidningen ned – men ersätts av en ny tidning med nya förutsättningar.
Bofast föddes för 33 år sedan och har sedan dess skildrat trender, nyheter, upp- och nedgångar i bostadsbranschen. Följ med på en kavalkad med nedslag i nyheter från dessa år – en tidsresa som skildrar både tidningens utveckling och händelser som präglat Bostadssverige.

Vasaloppsvinnaren som blev
dubbel-vd

Finns det några likheter mellan att åka Vasaloppet och vara vd i allmännyttan?
Hans Persson, vd för Gnestahem och Gnesta Förvaltnings AB, tvekar först, men grubblar färdigt över lunchen.
– Jo, det gör det. Båda kräver att du tänker långsiktigt och gör en hållbar plan som du följer.
 
Mer läsning