Hem   Politik   Ekonomi   Miljö   Förvaltning   Opinion   Jobb   Om Bofast   Kontakt   Annonsera   Nyhetsbrev  
Förvaltning Hem   Fastighetsskötsel   Underhåll   Teknik   Bygg  

Samma jobb men ny arbetsgivare

Emballaget till den nya spisen som ska installeras hos Dzemal och Razija Kanlic tas bort utanför huset. Foto: Minna Ulin
Kungälvsbostäders fastighetsvärdar ska bli en länk mellan bostadsstiftelsen och hyresgästerna. Kurt Insulan är en av de nyanställda, men i områdena är han redan ett bekant ansikte.

Egen personal ska ge högre kvalitet på förvaltningen2016-12-12

 

Kurt Insulan parkerar servicebilen i Komarken, ett område med lägenheter från 1960-talet. Uppdraget: att byta spis hos hyresgästerna Dzemal och Razija Kanlic. En av plattorna har slutat fungera på den gamla.

 

– Vi flyttade in i lägenheten 1974 och det här blir andra gången vi får ny spis, säger Razija Kanlic och visar vägen till köket.


Kurt Insulan drar fram den gamla spisen och granskar serienumret.

– Här ser jag att den är från 1983. Så länge håller nog inte den nya.

Kurt Insulan är en av allmännyttiga Kungälvsbostäders nio nyanställda fastig-hetsvärdar. I stället för inköpta tjänster ska fastighetsskötseln framöver utföras i egen regi (se även sid 10–12). När startskottet nyligen gick för nyordningen hade han dock redan lång erfarenhet av Kungälvsbostäders områden och hyresgäster. Han har jobbat för HSB och Riksbyggen, två av de entreprenörer som skött uppgifterna tidigare.

– Jag har arbetat på samma områden sedan 1987. Jag kan nästan lägenhetsnumren utantill och vet vilka hyresgästerna är. Folk känner igen mig också, det är roligt.

Kurt Insulan var inte rädd att bli utan jobb när det stod klart att Kungälvsbostäder inte skulle fortsätta med en extern entreprenör. Han hade kunnat jobba kvar på Riksbyggen, med uppdrag i Göteborg.

– Det är ju tacksamt att kunna välja, men jag ville helst inte sitta i bilköer och tvingas lägga två timmar på ett uppdrag som tar tio minuter att utföra. Här gör jag fyra jobb på en timme. Jag vill gärna bli klar, ingen ska behöva vänta.

Han började sin anställning på Kungälvsbostäder i september, innan omorganisationen var helt klar. Att vara direkt anställd av stiftelsen känns tryggare, anser Kurt Insulan.

– Tryggheten är jätteviktig, den har vi inte haft med entreprenader som förlängts fem år i taget. När man kommer in på fjärde året börja man tänka på vad som händer sedan. Jag har inte många år kvar i arbetslivet och tror knappast att de säger upp folk här, tvärtom.

På Riksbyggen var Kurt Insulan vitvarutekniker och han kommer att fortsätta att jobba med tvättstugor och vitvaror även på Kungälvsbostäder. Men trots att arbetsuppgifterna är desamma innebär skiftet av arbetsgivare ändå en stor skillnad i vardagen.


– Jag är tävlingsmänniska och har velat se vad jag dragit in till Riksbyggen varje månad. Jag vet vad det kostar att byta en spis och vad företaget tjänat på det. Nu ska jag i stället jobba för att spara pengar åt arbetsgivaren. Men jag ser inte det som ett problem. Och när det gäller en spis som den här från 1983, så ska den ju bara bytas.

Kurt Insulan trycker in Dzemal och Razija Kanlic nya och skinande vita spis på plats. Han drar fram ett instruktionshäfte och vänder sig mot paret.

– Här finns en barnspärr. Ha den gärna i låst läge, då händer inget om ni råkar gå emot knapparna, säger han.

– Annars fungerar den väl precis som den gamla, säger Razija Kanlic och granskar spisen.

Trots sina många år i lägenheten har paret Kanlic varit förskonade från bekymmer och de har inte behövt ringa sin hyresvärd särskilt ofta.

De ser ändå positivt på förändringen i stiftelsens organisation, som innebär att en fastighetsvärd har ansvar för deras område i stället för att det kan dyka upp olika anställda från en gång till en annan.

– Jättefint, det är bättre än att det kommer folk från olika företag. Jag tror att det flyter bättre med egen personal, säger Dzemal Kanlic.

Kurt Insulan nickar. Han tycker att Kungälvsbostäders satsning är rätt och ser inga fördelar alls med extern fastighetsskötsel.

– Hyresgästerna blir oroliga när det är olika folk hela tiden, vi är ju inne i deras hem, säger han.

– Jag har hört att många ser fram emot ändringen och har väntat på att få se samma ansikte på området. Nu ser de när deras fastighetsvärd är ute och då blir det lättare att be om hjälp med småsaker som entreprenören inte utfört, till exempel att byta lampor.

Kurt Insulan lastar in den gamla spisen i servicebilen och rattar tillbaka mot det nya förvaltningskontoret på Kongahällagatan. Lokalen ser han som en välkommen nyhet i och med omorganisationen.

Nu sitter felanmälan och fastighetsvärdar, funktioner som har daglig nytta av varandra, samlade. Tidigare ringde hyresgäster som behövde hjälp till Kungälvsbostäders kontor på Uddevallavägen, medan Riksbyggen som skulle fixa felen fanns flera kilometer bort.

 

– Det fanns ingen dialog och arbetsordern kunde vara gammal redan när den kom. I dag kan vi sitta och fika och hör talas om något som hänt under tiden, redan där kortar man ner processen. Och när vi sitter samlade får vi mer kamratskap på köpet.

 

MINNA ULIN

 

Bilden ovan: Emballaget till den nya spisen som ska installeras hos Dzemal och Razija Kanlic tas bort utanför huset.

Foto: Minna Ulin

 

 

 

 

Utskriftsvänlig sida
 
 
 

Dags att sätta punkt

December är avslutningarnas tid. För terminen, för det gamla året – och denna gång även för tidningen Bofast. Det nummer som är på väg ut till er läsare är vår sista utgåva.

Bofast blir Allmännyttan

Vid årsskiftet läggs Bofast ned, efter 33 års bevakande av bostadsbranschen. Det sista numret har nu skickats till tryck och är på väg ut till sina läsare.
I stället föds en ny tidning, för alla anställda och styrelseledamöter i Sabos medlemsföretag. Premiärnumret kommer i mars. Och namnfrågan är nu klar: den nya tidningen ska heta Allmännyttan.

33 år med Bofast och händelser som präglat Bostadssverige

Det allra sista numret av Bofast har nu kommit ut. Nu läggs tidningen ned – men ersätts av en ny tidning med nya förutsättningar.
Bofast föddes för 33 år sedan och har sedan dess skildrat trender, nyheter, upp- och nedgångar i bostadsbranschen. Följ med på en kavalkad med nedslag i nyheter från dessa år – en tidsresa som skildrar både tidningens utveckling och händelser som präglat Bostadssverige.

Vasaloppsvinnaren som blev
dubbel-vd

Finns det några likheter mellan att åka Vasaloppet och vara vd i allmännyttan?
Hans Persson, vd för Gnestahem och Gnesta Förvaltnings AB, tvekar först, men grubblar färdigt över lunchen.
– Jo, det gör det. Båda kräver att du tänker långsiktigt och gör en hållbar plan som du följer.
 
Mer läsning