Hem   Politik   Ekonomi   Miljö   Förvaltning   Opinion   Jobb   Om Bofast   Kontakt   Annonsera   Nyhetsbrev  
Förvaltning Hem   Fastighetsskötsel   Underhåll   Teknik   Bygg  

Fönster som kan rena luften

Illustration: Bohindar Stefanov
Fönsterglas som belagts med pigmentet titandioxid kan rena inomhusluften från skadliga molekyler. Solljuset bryter då ned de organiska föroreningarna till vatten och koldioxid. Metoden förbättras nu på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet.

2016-04-05 

 

Skadliga ämnen i inomhusluften kan orsaka ohälsa hos hyresgästerna – det så kallade sjuka-hus-syndromet. Det finns en mängd sätt att rena luften, till exempel med hjälp av mekaniska fläktar, olika filter eller jonisering.


Men det finns också en metod som varken sägs kräva energi eller underhåll: att förse fönsterrutorna med en beläggning av titandioxid.
Titandioxid är ett vanligt vitt pigment, som ofta ingår i målarfärger, tandkräm och solskyddsmedel.  Men i nanopartikel-form kan titandioxid absorbera ultraviolett ljus, och sedan använda ljusets energi för att förstöra organiska molekyler.


Processen kallas fotokatalys – och titandioxid har kallats nanoteknikens vita riddare. Betong impregnerad med titandioxid har använts för att minska luftföroreningar i luften utomhus, i till exempel Malmö och Tyskland.

 

Forskare vid avdelningen för fasta tillståndets fysik på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet har nu påvisat hur man kan använda fotokatalys för luftrening inomhus.


Ytbeläggningarna på fönsterglaset är helt genomskinliga med en tjocklek på omkring en mikrometer (hundra gånger mindre än diametern av ett mänskligt hårstrå). De har visat sig effektiva för att avlägsna acetaldehyd, en vanlig förorening
i inomhusluften.

Det finns dock problem med metoden. Nedbrytningsprodukter från fotokatalysen kan minska den effektiviteten. Och alla sidor av nanopartiklarna är inte lika reaktiva – egentligen bara en tiondel av ytan.

 

Men forskaren Bozhidar Stefanov har hittat ett sätt att lura partiklarna. Han har funnit att det är möjligt att variera nanopartiklarnas orientering, så att ytor med olika strukturer blir exponerade.


Därmed blir de inte bara bättre på att bryta ned luftföroreningar, utan också mindre beroende av luftfuktighet och temperatur, visar Bozhidar Stefanov i en avhandling.

 

HELENE AHLBERG

 

Läs också: Betong som renar luft

 

 

Utskriftsvänlig sida
 
 
 

Dags att sätta punkt

December är avslutningarnas tid. För terminen, för det gamla året – och denna gång även för tidningen Bofast. Det nummer som är på väg ut till er läsare är vår sista utgåva.

Bofast blir Allmännyttan

Vid årsskiftet läggs Bofast ned, efter 33 års bevakande av bostadsbranschen. Det sista numret har nu skickats till tryck och är på väg ut till sina läsare.
I stället föds en ny tidning, för alla anställda och styrelseledamöter i Sabos medlemsföretag. Premiärnumret kommer i mars. Och namnfrågan är nu klar: den nya tidningen ska heta Allmännyttan.

33 år med Bofast och händelser som präglat Bostadssverige

Det allra sista numret av Bofast har nu kommit ut. Nu läggs tidningen ned – men ersätts av en ny tidning med nya förutsättningar.
Bofast föddes för 33 år sedan och har sedan dess skildrat trender, nyheter, upp- och nedgångar i bostadsbranschen. Följ med på en kavalkad med nedslag i nyheter från dessa år – en tidsresa som skildrar både tidningens utveckling och händelser som präglat Bostadssverige.

Vasaloppsvinnaren som blev
dubbel-vd

Finns det några likheter mellan att åka Vasaloppet och vara vd i allmännyttan?
Hans Persson, vd för Gnestahem och Gnesta Förvaltnings AB, tvekar först, men grubblar färdigt över lunchen.
– Jo, det gör det. Båda kräver att du tänker långsiktigt och gör en hållbar plan som du följer.
 
Mer läsning