Hem   Politik   Ekonomi   Miljö   Förvaltning   Opinion   Jobb   Om Bofast   Kontakt   Annonsera   Nyhetsbrev  
Ekonomi Hem   Bostadsfinansiering   Skatter   Fastighetsköp/sälj   Hyror   Upphandling   Marknadsföring  

Sparsamt med kommentarer från vitvaruleverantörerna

De tre vitvaruleverantörer som är inblandade i HBV:s försenade upphandling är försiktiga i sina kommentarer.

Juridisk långbänk stoppar vitvaruavtal

 

JO-anmälan ett sätt för HBV att protestera

 

Mimers upphandlare: Jag har aldrig varit med om något liknande

 

2016-11-15


Jasmi Göthlin, försäljningschef för Norden på BSH (Bosch och Siemens), ber att få frågorna på mejl. Men efter några timmar kommer svaret att företaget inte vill ge några kommentarer under den rättsliga processen.

Även Fredrik Mälström, key account manager på Electrolux, återkommer via mejl:

”Vi tycker självklart att det är mycket olyckligt att detta har dragit ut på tiden så länge. Det är en mycket ovanlig situation, som framför allt drabbar bostadsbolagens hyresgäster. Vitvaror finns i alla bostäder. När en produkt måste bytas ut så är det viktigt att fastighetsägarna har ett avtal att avropa från”, svarar han.

Mest pratsam är Stefan Arnesson, försäljningschef för bygg och fastighet på Elektroskandia. Företaget var i den tidigare HBV-upphandlingen rankad etta. I och med att det nya avtalet inte trätt i kraft får Elektroskandia fortsätta att sälja vitvaror på det gamla avtalet som löpte ut vid årsskiftet.

– Men det blir som ett vakuum som gör det svårt att göra prognoser för hur mycket varor vi ska leverera. Det är inget konstigt i att en upphandling överklagas, men förvaltningsrättens handläggningstid är alldeles för lång.

 

Det är för övrigt just Stefan Arnessons namnteckning som inte godkänts av förvaltningsrätten, eftersom han inte är behörig firmatecknare och saknat fullmakt (se även denna artikel).

 

CONNY PETTERSSON

 

 

 

 

Utskriftsvänlig sida
 
 
 

Bofast blir Allmännyttan

Vid årsskiftet läggs Bofast ned, efter 33 års bevakande av bostadsbranschen. Det sista numret har nu skickats till tryck och är på väg ut till sina läsare.
I stället föds en ny tidning, för alla anställda och styrelseledamöter i Sabos medlemsföretag. Premiärnumret kommer i mars. Och namnfrågan är nu klar: den nya tidningen ska heta Allmännyttan.

Boverket backar från sortering efter köpkraft

Bostadsbolagen ska inte behöva ta reda på framtida hyresgästers disponibla inkomst för att få del av det tillfälliga byggstödet. Boverket har nu lyft bort begreppet köpkraft som definition för vilka hyresgäster som skulle få företräde till de nya bostäderna.
– Det är bra att Boverket har lyssnat på de farhågor vi tog upp i vårt remissvar, säger Chris Österlund, finanschef på Sabo.
Men fortfarande gäller att hushåll med bäst behov av lägenhet med ”rimlig hyra” ska prioriteras – fast utan vägledande definition.

Juridisk långbänk stoppar vitvaruavtal

Det är HBV:s största och flitigast använda produktavtal. Men efter över två år av juridiska turer har inte allmännyttans inköpscentral något nytt ramavtal för inköp av vitvaror. Frustrationen är stor, förvaltningsrätten är JO-anmäld, och ännu vet ingen något slutdatum för när den juridiska prövningen är klar.

JO-anmälan ett sätt för HBV att protestera

Till slut blev irritationen över förvaltningsrättens saktfärdighet så stor att HBV beslöt att göra en JO-anmälan.
– Förvaltningsrättens agerande är inte försvarbart. Vi har inte kunnat erbjuda våra medlemmar ett aktuellt ramavtal för inköp av vitvaror sedan årsskiftet, säger Åsa Sundqvist Olsson, vd på HBV.
 
Mer läsning