Hem   Politik   Ekonomi   Miljö   Förvaltning   Opinion   Jobb   Om Bofast   Kontakt   Annonsera   Nyhetsbrev  
Ekonomi Hem   Bostadsfinansiering   Skatter   Fastighetsköp/sälj   Hyror   Upphandling   Marknadsföring  

JO-anmälan ett sätt för HBV att protestera

Åsa Sundqvist Olsson, vd på HBV. Foto: Conny Pettersson
Till slut blev irritationen över förvaltningsrättens saktfärdighet så stor att HBV beslöt att göra en JO-anmälan.
– Förvaltningsrättens agerande är inte försvarbart. Vi har inte kunnat erbjuda våra medlemmar ett aktuellt ramavtal för inköp av vitvaror sedan årsskiftet, säger Åsa Sundqvist Olsson, vd på HBV.

Juridisk långbänk stoppar vitvaruavtal


Mimers upphandlare: Jag har aldrig varit med om något liknande

 

Sparsamt med kommentarer från vitvaruleverantörerna


2016-11-15


Droppen som fick bägaren att rinna över för inköpscentralen HBV var när förvaltnings-rätten lät ärendet ligga i ett halvår innan Electrolux och Elektroskandia gavs möjlighet att yttra sig, trots att mål om överprövning enligt LOU (lagen om offentlig upphandling) ska avgöras med förtur. 

Det är inte särskilt vanligt att det kommer in ärenden som berör LOU till Justitieombudsmannen, JO. Enligt byråchef Carina Sjögren kommer det in omkring 100 anmälningar mot förvaltningsdomstolar per år. Mellan fem och tio av dem handlar om offentliga upphandlingar.


JO har rätt att inleda förundersökningar om man misstänker att något brott har begåtts. Det torde det dock knappast handla om i HBV-fallet, utan snarare att förvaltningsrätten kan få ”smäll på fingrarna”. Generellt sett kan JO dela ut tre nivåer av kritik: att man ”inte kan undgå kritik” är den lägsta graden, sedan kommer ”kritik”. Den skarpaste nivån är ”allvarlig kritik”.

Anneli Berglund Creutz är rådman på förvaltningsdomstolen och dömde i det andra målet, då HBV ålades att göra om upphandlingen:

– Jag vill varken kommentera JO-anmälan eller det pågående ärendet, annat än att det är ett omfattande och komplext mål, säger hon.

 

CONNY PETTERSSON

 

 

 

 

 

Utskriftsvänlig sida
 
 
 

Dags att sätta punkt

December är avslutningarnas tid. För terminen, för det gamla året – och denna gång även för tidningen Bofast. Det nummer som är på väg ut till er läsare är vår sista utgåva.

Bofast blir Allmännyttan

Vid årsskiftet läggs Bofast ned, efter 33 års bevakande av bostadsbranschen. Det sista numret har nu skickats till tryck och är på väg ut till sina läsare.
I stället föds en ny tidning, för alla anställda och styrelseledamöter i Sabos medlemsföretag. Premiärnumret kommer i mars. Och namnfrågan är nu klar: den nya tidningen ska heta Allmännyttan.

33 år med Bofast och händelser som präglat Bostadssverige

Det allra sista numret av Bofast har nu kommit ut. Nu läggs tidningen ned – men ersätts av en ny tidning med nya förutsättningar.
Bofast föddes för 33 år sedan och har sedan dess skildrat trender, nyheter, upp- och nedgångar i bostadsbranschen. Följ med på en kavalkad med nedslag i nyheter från dessa år – en tidsresa som skildrar både tidningens utveckling och händelser som präglat Bostadssverige.

Vasaloppsvinnaren som blev
dubbel-vd

Finns det några likheter mellan att åka Vasaloppet och vara vd i allmännyttan?
Hans Persson, vd för Gnestahem och Gnesta Förvaltnings AB, tvekar först, men grubblar färdigt över lunchen.
– Jo, det gör det. Båda kräver att du tänker långsiktigt och gör en hållbar plan som du följer.
 
Mer läsning